Bemiddelaar ingezet voor discussie over lelieteelt in Westerveld

De lelieteelt (archieffoto)
De lelieteelt (archieffoto)
DIEVER - GroenLinks Eerste Kamerlid Tof Thissen wordt door de gemeente Westerveld ingezet als breekijzer in de discussie over lelieteelt in die gemeente.

Thissen moet ervoor zorgen dat voor- en tegenstanders weer met elkaar aan tafel komen en afspraken maken.

Discussie

De lelieteelt in de gemeente is inzet van discussie tussen de telers en omwonenden van lelievelden. De gemoederen lopen hoog op. Boeren en actiegroep Bolleboos uit Diever spraken al vaker met elkaar en de gemeente.

Schadelijk voor gezondheid

Omwonenden vinden dat de lelieteelt schadelijk is voor hun gezondheid. Voor actiegroep Bolleboos gaan maatregelen niet ver genoeg en boeren vinden dat ze al veel doen om te voorkomen dat omwonenden last hebben van de lelies. Daarbij gaat het onder andere om een spuitvrij stuk land tussen een woning en de lelies.

Gezondheidsraad

De lelieteelt is een intensieve teelt waarbij verschillende gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. De Gezondheidsraad doet in opdracht van de minister van Landbouw onderzoek naar de effecten van het gebruik van de middelen op de gezondheid van omwonenden.

Doorbraak forceren

Thissen bemoeit zich in opdracht van de gemeente Westerveld met de discussie. Hij krijgt een aantal maanden om een doorbraak te forceren. Thissen is fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer en algemeen directeur van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl