Hoera! De Drentsche Aa is 50 jaar

De Drentsche Aa (archieffoto)
De Drentsche Aa (archieffoto)
PROVINCIE - BALLOËRVELD - Het Nationaal Park Drentsche Aa viert in juni haar vijftigste verjaardag. Er komt een speciaal boek, een symposium en er zijn toneelvoorstellingen van PeerGrouP. De feestweek wordt afgesloten met het FestiValderAa.
De meeste activiteiten vinden plaats in de week van maandag 29 juni tot en met zondag 5 juli.

Van alle kanten
In het boek Landschapsbiografie van de Drentsche Aa wordt het gebied op allerlei manieren beschreven: vanuit de geschiedenis, vanuit de natuur, maar bijvoorbeeld ook vanuit de geologie. Het wordt maar liefst 500 pagina's dik, maar volgens landschapshistoricus Theo Spek is de helft daarvan foto.

Lukt de symfonie?
De opvoering van de symfonie Ode aan de Ao staat ook in de planning. Dat wordt een uitvoering in de open lucht op de Kymelsberg bij Schipborg. Hier werkt onder andere het Noord Nederlands Jeugd Orkest aan mee. Of dit onderdeel door gaat is nog niet helemaal zeker want de financiering is nog niet rond.

Het einde der wereld
Toneelgroep PeerGrouP gaat vier voorstellingen geven. Dat gebeurt op verschillende locaties. De voorstellingen gaan met de seizoenen mee: er is een lentevoorstelling waarin Roodkapje een rebelse tiener is en de wolf mantelzorg geeft aan haar grootmoeder. De zomervoorstelling is een bewerking van Shakespeare's Midzomernachtdroom. Het herfststuk gaat over vogelkijkers en als klap op de vuurpijl neemt de wintervoorstelling de kijkers mee naar het einde der tijden.

50 jaar
Een halve eeuw geleden werd de ambtelijke nota 'Gedachtenplan voor het Stroomdallandschap Drentsche Aa' geschreven. Deze nota wordt gezien als de eerste aanzet tot het Nationaal Park Drentsche Aa.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl