Trommelslager van Hoogeveen krijgt stempel nationaal erfgoed

HOOGEVEEN - De traditionele trommelslager van Hoogeveen, de tamboer, krijgt erkenning als nationaal erfgoed. De tamboer krijgt een plek op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Op de lijst van immaterieel erfgoed staan inmiddels ruim zestig tradities. Met een plek op deze lijst moet voorkomen worden dat een traditie verloren gaat.

Rol van de tamboer

Albert Metselaar is één van de trommelslagers in Hoogeveen. Volgens hem werd in Drenthe de tamboer in 1647 al verplicht gesteld. De hoofdtaak van de tamboer was toen om voor de wolvenjacht de manschappen op te trommelen.
Trommelen voor de kerkdienst
De tamboer is een traditie die voor zover bekend alleen in Hoogeveen voorkomt. De trommelslager loopt op zondagen door de straten om mensen te laten weten dat de kerkdienst op het punt van beginnen staat. Hij of zij spreekt of roept daar niet bij. De tamboer wordt in Hoogeveen ook ingezet bij evenementen en marktdagen.

Voorwaarden
Om een beschermde nationale traditie te worden moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een gemeenschap achter staan die werkt aan de toekomst van de traditie. In Hoogeveen gebeurt dat door de Historische Vereniging Die Luyden van 't Hooge Veene, vertegenwoordigd door voorzitter Albert Metselaar. Hij is een van de trommelslagers.

Andere Drentse zaken die op de lijst van immaterieel erfgoed staan zijn onder meer het carbidschieten en het bloemencorso in Eelde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl