Politiek Assen ziet vooral kansen in Outlet Center bij TT Circuit

ASSEN - Politiek Assen reageert positief op het plan voor een Factory Outlet Center bij het TT Circuit. De meeste fracties zien vooral kansen vanwege de extra werkgelegenheid en de komst van 1,5 miljoen bezoekers per jaar richting de provinciehoofdstad.
Gisteren werd bekend dat een groep investeerders bij het TT Circuit een Outlet Center met 200 winkels wil bouwen. Het gaat daarbij om verkoop van merkkleding, schoenen en sieraden tegen fikse kortingen, omdat deze spullen een jaar daarvoor in de mode waren.

Goed bereikbare locatie
Door de nieuwe op- en afrit van de A28 bij Assen-Zuid naar het TT Circuit, zien de investeerders deze plek bij Assen als goed bereikbare locatie die jaarlijks zeker zo'n 1,5 miljoen bezoekers kan trekken. Dat winkelende publiek moet vooral uit het hele Noorden en uit Duitsland komen, zo is de verwachting. Het project levert zo'n 500 arbeidsplaatsen op.

Zeker een aanwinst
De meeste fracties in de raad van Assen zien het miljoenenproject als een impuls voor Assen. "Dit is zeker een aanwinst, want van die extra bezoekersstromen kan ook de binnenstad een graantje meepikken. Maar daar moeten ze dan ook zelf wat aan doen. En er zullen ook zeker wat bezoekers zijn, die nog even de stad ingaan om lekker te eten, een bioscoopje te pikken of naar het Drents museum te gaan, dus daar liggen zeker kansen", aldus Bob Bergsma van D66.

Delen zorg van middenstand
De politiek snapt trouwens wel de zorg van de binnenstadsvereniging MKB-Assen. Die is bang dat het plan ten koste gaat van de binnenstad en vooral van de winkels die in dezelfde branche zitten. En er is op dit moment al veel leegstand in de winkelcentra. De SP wil dan ook eerst de gevolgen van het plan duidelijk in beeld hebben via een onderzoek.

Verbinding met de stad
Ook wil de politiek dat er nadrukkelijk een verbinding komt tussen het Outlet Center op het TT Circuit en het Asser stadscentrum. "Beide zaken moet elkaar juist versterken, en het ene moet niet ten koste gaan van het ander. Voor iedereen moet er winst te behalen zijn", zegt PvdA-fractievoorzitter Martin Sagel. Hij snapt de vrees van de winkeliers, "maar als je als Assen hier nee tegen zegt, gaat dat Outlet Center ergens anders in de regio zitten. En dan ben je dubbel verliezer. Dan mis je ook die extra werkgelegenheid, en gaan Assenaren straks elders heen."

Binnenstad afbreken

De GroenLinks-fractie ziet het complex bij het TT Circuit vooral als grote bedreiging voor de winkels in de stad. "We kunnen straks de binnenstad wel afbreken en er als vanouds weer een varkensmarkt gaan houden", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Laura Punt. Zij wil dat de gemeente en de investeerders van het Outlet Center "heel snel met elkaar om tafel gaan, om samen op te trekken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl