Speurtocht in Zwiggelte heeft pijnlijke gevolgen voor oorlogsmonument Oranje

ORANJE/ZWIGGELTE - Het lijkt allemaal zo mooi geregeld. Na veel pijn en moeite weet de nu 87-jarige Bertho Dijk een lang gekoesterde wens te vervullen: een monument voor een in 1945 in Oranje gesneuvelde Canadese bevrijder. Dat is nu vijf jaar geleden.
Maar zijn verhaal krijgt een onverwachte wending door een speurtocht in Zwiggelte. Op het oorlogsmonument in Oranje staat de naam van de omgekomen Canadese soldaat John Kibzey. Nu blijkt dat Kibzey niet op het erf van de familie Dijk in Oranje is gedood, maar een paar kilometer verderop bij de Zwiggelterbrug in Zwiggelte. Dat blijkt uit archiefstukken.

Naam moet eraf

Dus moet de naam Kibzey van de gedenksteen in Oranje af. Pijnlijk voor initiatiefnemer Bertho Dijk en ook voor de Buurtvereniging Oranje. John Kibzey krijgt een nieuwe gedenkplaats in Zwiggelte.

Andere soldaat
Diverse instanties proberen alsnog de naam van de gesneuvelde militair in Oranje te achterhalen. Maar het informatiecentrum van de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten laat weten dat het niet eenvoudig is. De precieze plek waar een soldaat is gesneuveld, is lang niet altijd bekend.

Wie wil helpen?

De grote vraag is nu of ooit nog duidelijk wordt welke Canadese soldaat er op 12 april 1945 op het erf van de familie Dijk in Oranje voor onze vrijheid is gesneuveld. Bertho Dijk, bewoners van Oranje en gemeente Midden-Drenthe willen dat graag weten. Mensen die willen helpen zoeken zijn van harte uitgenodigd.

Ze hopen dat ooit de juiste naam van 'de Canadees van Oranje' op de gedenksteen kan komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl