V&D: banken blijven krediet verstrekken

De V&D in Assen
De V&D in Assen
ASSEN - V&D ontkent dat de banken de kredietkraan hebben dichtgedraaid. De in financiële problemen verkerende warenhuisketen reageert daarmee op berichten dat banken geen kredieten meer zouden willen verstrekken.
Geldkraan dicht
De Telegraaf meldde zaterdag dat banken de afgelopen weken de geldkraan langzaam hebben dichtgedraaid. De krant zegt zich te baseren op documenten die het heeft ingezien. Het voortbestaan van het concern zou aan een zijden draadje hangen.

In gesprek

"Het is niet aan de orde dat de banken vanaf 31 januari geen krediet meer zouden verschaffen. De banken blijven krediet verstrekken. We zijn in gesprek met de banken over de toekomstige kredietfaciliteit en zolang deze gesprekken lopen doen we geen uitspraken", laat het concern via een woordvoerder weten.
Salarissen verlagen
V&D probeert met ingrijpende maatregelen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar ondervindt daarbij grote weerstand. Vakbonden stappen naar de rechter als V&D per 1 februari de salarissen van de 5000 werknemers met 5,8 procent verlaagt, zoals twee weken geleden is aangekondigd.
Huurvrije periode
Ook het 'huuroffer' dat de eigenaren van de panden van V&D moet brengen, is in verkeerde aarde gevallen. Het concern wil dat zijn verhuurders instemmen met een huurvrije periode van vier maanden.
Voor de rechter
Vastgoedbedrijf IEF Capital, eigenaar van de panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht, heeft het concern voor de rechter gedaagd. In een kort geding wil IEF Capital ontruiming van de winkels vorderen. Ook andere verhuurders dreigen met juridische stappen.
Voortbestaan in gevaar?
V&D weigerde zaterdag concreet in te gaan op de vraag of het voortbestaan van de warenhuisketen in gevaar is. "We werken met hart en ziel aan een toekomst voor V&D in het Nederlandse retaillandschap. Om succesvol te zijn, is de bijdrage van alle stakeholders noodzakelijk: van de aandeelhouder, de banken, de leveranciers, de verhuurders en de medewerkers", aldus een verklaring van V&D-topman Don Roach.
De V&D heeft 63 warenhuizen in Nederland, waaronder in Assen, Meppel en Emmen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl