Conferentie over bestrijding hoge laaggeletterdheid in Drenthe

ASSEN - In het provinciehuis is donderdag de eerste Drentse conferentie Laaggeletterdheid. Doel is om het hoge aantal inwoners, dat moeilijk kan lezen en schrijven, terug te dringen.
De conferentie is een initiatief van het Bondgenootschap voor Geletterd Drenthe, en de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Borger-Odoorn. De hoge laaggeletterdheid wordt gezien als een zorgelijke ontwikkeling. Zo scoort Drenthe met 14 procent laaggeletterden ver boven het landelijk gemiddelde.

Taalambassadeurs
Een belangrijke rol in de bestrijding van de laaggeletterdheid in de provincie is ook weggelegd voor de Drentse taalambassadeurs. Daarvan zijn er acht in Drenthe. Zij zijn mensen, die veelal op latere leeftijd, onlangs met succes een cursus lezen en schrijven hebben gevolgd. Zij zijn over hun schaamte heengestapt.

Nationale taalheld
Drie van die taalambassadeurs zijn Hendrik Swinkels (63) uit Westerbork, Petra Lindeman (49) uit Assen en Ineke van der Weide (70) uit Hoogeveen. Van der Weide werd afgelopen week zelfs uitgeroepen tot nationale taalheld. Zij proberen nu mensen, die ook moeilijk kunnen lezen en schrijven, ook zover te krijgen, om alsnog op cursus te gaan.

Verrijking
Alledrie vinden het ambassadeurschap een eer, en vinden dat het beter kunnen lezen en schrijven hun leven verrijkt heeft. Hendrik Swinkels, die helemaal niet kon lezen en schrijven, verklaart zelfs "dat er een wereld voor hem open is gegaan." Hij schrijft nu zelfs korte verhalen. Donderdag is het drietal ook betrokken bij de eerste Drentse conferentie over Laaggeletterdheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl