Tractor van boer uit Zuidwolde rijdt als eerste op koolzaadolie

ZUIDWOLDE - Auto's reden er al langer op rond, maar de landbouwvoertuigen moeten er in Zuidwolde nu ook aan geloven. In het dorp rijdt de eerste tractor in Drenthe op koolzaadolie.

Koolzaadboer Geert Lindenhols onderzocht al langer de mogelijkheden om met zijn tractor te rijden op de plantaardige olie. Vanuit de provincie kreeg hij onlangs financiële steun om zijn motor om te laten bouwen.

Subsidie
"De provincie stimuleert projecten in dorpen die betrekking hebben op onder andere duurzaam rijden, zo kreeg ik €3500 subsidie van hen om zo de totale ombouwkosten van €5500 te kunnen betalen", vertelt Lindenhols.
Prijs koolzaadolie
De gebruikers die koolzaadolie afnemen bij Lindenhols, betalen per liter net zoveel als voor een liter diesel. Volgens de koolzaadboer kan de olie goedkoper, alleen heft de overheid er nu 46 cent accijns overheen. Hij kan de koolzaadolie alsnog voor dezelfde prijs als diesel aanbieden, omdat hij van de resten van de koolzaadjes producten maakt als eiwitbrokken en stro, dit verkoopt hij ook.
Pionier
Lindenhols staat bekend als pionier op het gebied van koolzaad. Hij verbouwt het gewas zelf, en regelt voor meerdere inwoners uit Zuidwolde dat ze thuis koolzaadolie kunnen tanken. "Uit een hectare koolzaad haal ik zo'n twaalfhonderd tot vijftienhonderd liter olie. Maar van de zaadjes die geoogst worden, maak ik ook eiwitbrokjes die gebruikt worden als veevoer", legt hij uit.

Bijen zijn belangrijk
Bijen zijn van toegevoegde waarde bij het koolzaadproces. Ze bestuiven niet alleen de planten wanneer deze bloeien, maar ze zorgen er volgens imker Chris van den Veer ook voor dat er zo'n tien tot twintig procent meer opbrengst uit koolzaad te halen.

Toekomst

Geert Lindenhols gaat binnenkort met de provincie Drenthe in overleg over meer ontwikkelingen op het gebied van duurzaam rijden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl