Commandantwoning Westerbork onder het glas

HOOGHALEN - Een feestelijke opening maandagavond in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De glazen overkapping over de commandantwoning is in gebruik genomen.
Bescherming
De oude commandantwoning is een houten villa waar de Duitse kampcommandant Gemmeker woonde. De villa werd in 1939 gebouwd, drie jaar voordat het kamp een zogeheten Durchgangslager van de nazi's werd.
De woning is één van de weinige overgebleven originele bebouwingen langs en op het voormalige kamp, waar vandaan in de oorlog 107.000 Joden, Sinti en Roma werden afgevoerd naar de vernietigingskampen in het oosten. De woning verkeert in zeer slechte staat.
Om het huis te beschermen tegen vandalisme, inbraak, brand en weersomstandigheden is een twaalf meter hoge glazen koepel om de woning geplaatst. De bijzondere constructie moet ervoor zorgen dat het rijksmonument behouden blijft voor de toekomst.
Decor
Onder de glazen koepel is een publieksruimte gemaakt. Hier kunnen honderd mensen plaatsnemen. De ruimte is bedoeld voor educatieve activiteiten, filmpresentaties en toneelvoorstellingen.
Hierbij dient het huis van de kampcommandant als decor.
Met de opening van de glazen koepel is het project nog niet helemaal klaar. Binnenkort wordt de commandantwoning geconserveerd. Het hele project kost 1,5 miljoen euro.
Dat bedrag is beschikbaar gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl