Cel gëeist tegen mannen die met bestelbus op agenten inreden

ASSEN - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat een 28-jarige man uit Groningen voor zes jaar de cel in.
De man zou in oktober vorig jaar volgens de officier van justitie samen met een 30-jarige handlanger een 25-jarige plaatsgenoot opdracht hebben gegeven om twee agenten aan te rijden.

Doodslag
Volgens justitie is er sprake van poging tot doodslag. Tegen de Veendammer is vijf jaar cel geëist en justitie wil dat de 25-jarige man vier jaar de cel in gaat en verplicht wordt opgenomen voor behandeling van zijn verslavings- en gedragsproblematiek.

Achtervolging

Op 17 oktober zagen agenten de 28-jarige Groninger en een 30-jarige Veendammer met hoge snelheid in een bestelbus bij Exloo rijden en zetten de achtervolging in. Een 25-jarige verdachte, die in een personenauto reed, draaide plotseling zijn wagen op de weg en probeerde op de agenten in te rijden. Die konden de man net ontwijken. Op de N34 en A28 probeerde de chauffeur de agenten nog enkele keren van de weg te rijden.

80 kilo hennep

Het lukte de politie uiteindelijk om de bestelauto in Haren te laten stoppen. In de wagen lag 80 kilo hennep dat was gestolen bij een hennepkwekerij in Nieuw-Weerdinge.

Telefoon getapt

Doordat de telefoon van de 25-jarige man werd getapt in verband met een ander onderzoek, ontdekte de politie dat de man instructies kreeg van zijn medeverdachten in de bestelbus. Hij moest voorkomen dat het busje in handen van de politie zou vallen.

'Alleen maar op de vlucht'

Volgens de advocaat van de verdachten wilden zijn cliënten alleen vluchten voor de politie en hen zeker niet aanrijden. Bovendien is er in zijn ogen niets gebeurd en daarom vindt hij de strafeis veel te hoog.

De uitspraak is over twee weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl