Deel van de rietoogst gaat verloren door sneeuwval

Natuurgebied met rietteelt
Natuurgebied met rietteelt
MEPPEL - Een flinke financiële aderlating voor riettelers. Een kwart van de rietoogst in Zuidwest-Drenthe en het Friese Weststellingwerf kan als verloren worden beschouwd.

Oorzaak is de sneeuwval, vooral de sneeuw van afgelopen vrijdag.

Geknakt riet

Vrijdag viel er vooral natte sneeuw. Omdat het vroor, bleef de sneeuw aan het riet plakken. Boswachter Roel Vriesema: "Het riet is licht van gewicht en door de zware sneeuw er op zijn veel stengels geknakt. Bij drogere sneeuw gebeurt dit niet, dit is heel heftig."

Uniek

Volgens boswachter Vriesema maken riettelers dit niet vaak mee. "Dit is eigenlijk sinds 1979 niet meer gebeurd. In dat jaar viel er heel veel sneeuw, toen ging de hele rietoogst verloren. Sindsdien is dit eigenlijk niet meer voorgekomen. Het is een ramp voor de rietteler."

Geen tekort

"Er zal niet direct een tekort aan riet ontstaan", zo verwacht de boswachter. "Er wordt ook veel riet geïmporteerd uit het buitenland, dus de effecten voor de mensen die het riet nodig hebben zullen wel meevallen. Het is vooral een aderlating voor de mensen die moeten oogsten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl