Peiling: PvdA nog steeds de grootste in Drenthe

ASSEN - De PvdA is nog steeds de populairste partij in Drenthe, maar de sociaal democraten verliezen wel terrein. D66 is de sterkste stijger en de nieuwe partijen hebben nog nauwelijks aanhang. Dit blijkt uit een peiling van Aha! marktonderzoek in opdracht van RTV Drenthe.
Op dit moment kiest 22% van de Drenten voor de PvdA. Daarmee krimpt de aanhang van de partij. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 stemde 26% van de Drenten op de PvdA.

D66 stijgt flink in populariteit

De peiling van Aha! marktonderzoek valt gunstig uit voor D66. De partij van lijsttrekker Marianne van der Tol kan op dit moment rekenen op 12% van de stemmen, in 2011 kreeg de partij 6% procent van de kiezers achter zich.

Ook de VVD (+2%), SP (+4%), ChristenUnie (+1%) en SGP (+1%) stijgen in de peiling ten opzichte van de uitslag van 2011.

Overzicht van de peiling 2015 ten opzichte van de uitslag uit 2011:

Minder aanhang voor PVV

Naast de PvdA verliest ook PVV aanhang in Drenthe. De partij kreeg in 2011 nog 10% van de stemmen. In de peiling van Aha! marktonderzoek staat de partij van Geert Wilders op dit moment op 5%. Ook GroenLinks moet inleveren, de partij krijgt op dit moment 3% van de stemmen.

Nieuwe partijen

Uit de peiling blijkt dat de nieuwkomers Sterk Lokaal en Senioren Belang Noord nog niet op steun kunnen rekenen. De onderzoekers denken dat deze twee partijen nog niet bekend genoeg zijn om stemmers te trekken.

Op dit moment weet 37% van de stemgerechtigden in Drenthe nog helemaal niet op welke partij ze gaan stemmen.

Opzet van de peiling

Het onderzoek is door Aha! marktonderzoek uitgevoerd onder 1000 kiesgerechtigde Drenten. Deze mensen zijn 's avonds gebeld tijdens aselecte steekproeven. De foutmarge ligt tussen 0,5 en 4,4%. De afwijking kan daarmee uitkomen op een zetel in de Provinciale Staten.

In het rapport van Aha! marktonderzoek kunt u alle gegevens van de peiling lezen:

Provinciale verkiezingen

De provinciale verkiezingen zijn op 18 maart. Naar aanleiding van de uitslag worden de 41 zetels van de Drentse staten verdeeld. De opkomst is in Drenthe historische gezien hoog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl