Drentse theaters richten zich massaal op congressen

ASSEN - Theaters in Drenthe storten zich massaal op de markt van congressen en vergaderingen. De theaters verdienen zo extra geld om het hoofd boven water te houden.
Ids Dijkstra is cultureel manager bij theater De Winsinghhof in Roden. Het kleinste theater van Noord-Nederland is net begonnen met het binnenhalen van evenementen en congressen. Op dit moment is er volgens Dijkstra ongeveer een of twee keer per week een congres of vergadering. "We kunnen er niet op draaien, maar je moet er niet aan denken dat de extra inkomsten weg zouden vallen", aldus Ids Dijkstra.

Ook grotere theaters
De grotere theaters in Drenthe, Schouwburg Ogterop in Meppel, de Tamboer in Hoogeveen en Theater de Nieuwe Kolk in Assen proberen allemaal congressen binnen te halen. Theater de Muzeval in Emmen is daar nog niet mee bezig, maar dat gaat wel gebeuren op het moment dat het theater een nieuw onderkomen bij het Dierenpark heeft.

Geen groeimarkt
Opvallend is dat de markt voor congressen en vergaderingen geen groeimarkt lijkt te zijn. Internationale cijfers laten zien dat het aantal internationale congressen in Nederland stabiel blijft. Het is dus de vraag hoeveel de theaters binnenhalen in de komende tijd.

Grootse plannen
Theaterdirecteur Hilko Folkeringa van De Nieuwe Kolk in Assen heeft grootse plannen. De Nieuwe Kolk heeft onlangs een grote conferentie binnengehaald: De internationale Noordzeeconferentie. Volgens Folkeringa haalde de Nieuwe Kolk afgelopen jaar ongeveer 550.000 euro binnen met verhuur van zalen. Dit jaar moet dat nog meer worden. Het theater wil in november zelfs een eigen 80's dansfeest organiseren.

Geen concurrenten
Hotels en congrescentra die al veel langer een deel van hun geld verdienen met congressen en vergaderingen, zien de theaters opvallend genoeg niet als grote concurrenten. Ondernemer Rob van der Valk van hotel Van der Valk in Assen is juist blij met de Nieuwe Kolk. "Het geeft de stad Assen een enorme impuls en daar hebben wij ook weer voordeel van", aldus Van der Valk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl