Asser ondernemers moeten ton terugbetalen aan Bakker Bart

De broodjeszaak hoeft voorlopig niet dicht
De broodjeszaak hoeft voorlopig niet dicht
ASSEN - Ondernemersechtpaar Halbe en Aaltina de Jong uit Assen, dat broodjeszaak Bakker Bart in Groningen runde, moet van de rechter voor 1 april ruim 107.000 euro aan huurachterstand terugbetalen aan het hoofdkantoor.

Daar komt nog een borgbedrag van 15.000 euro bovenop, omdat ze niet aan de voorwaarden van het franchisecontract voldeden. De broodjeszaak hoeft, anders dan het hoofdkantoor had geëist, voorlopig niet dicht.
Schulden
Hoofdkantoor Bart's Retail was naar de rechter gestapt omdat het Asser echtpaar een grote betalingsachterstand had opgelopen. Ook bleek uit rapporten dat de hygiëne te wensen overliet en dat daar niets aan werd gedaan. Bovendien runde het echtpaar ook nog een zwemschool en zouden de boekhoudingen van beide ondernemingen door elkaar lopen.

Opzegging contract

Het hoofdkantoor had daarom per december 2014 het contract laten beëindigen. De Jong weigerde echter de bakkerswinkel te verlaten. Daarom kwam het tot een rechtszaak. De rechter oordeelde dat Bart's Retail de huur- en franchiseovereenkomst onterecht heeft ontbonden. In die overeenkomst staat namelijk dat een opzegging van het contract dertien maanden van tevoren bekend moet worden gemaakt. De overeenkomst werd telkens stilzwijgend met vijf jaar verlengd en liep in principe tot 21 juni dit jaar. Het hoofdkantoor had daarom redelijkerwijs in mei vorig jaar de overeenkomst moeten opzeggen.

Flinke huurachterstand

Volgens de rechter was er toen al sprake van een flinke huurachterstand en lagen er ook meerdere rapporten over de slechte hygiëne. Doordat toen niets is gebeurd, mochten de franchisenemers er van uit gaan dat hun huurachterstanden en andere onenigheden met het hoofdkantoor, niet tot sluiting van hun filiaal zouden leiden.
Bodemprocedure
Daarom mogen de franchisenemers nu voorlopig blijven zitten van de rechter. Hoewel ze zelf betwisten een hoge huurachterstand te hebben, achtte de rechter dat wel bewezen. Dat moet nu dus in een paar maanden tijd worden terugbetaald.

Intussen loopt nog een bodemprocedure tegen Bart's Retail, die het stel zelf met nog elf andere franchisenemers van Bakker Bart-vestigingen in het land heeft aangespannen. Zeventig van de 189 exploitanten van Bakker Bart zouden in financiële nood verkeren, doordat ze door het hoofdkantoor worden gedwongen de deegwaren duur in te kopen.

Er is volgens De Jong sprake van oneigenlijke concurrentie met de eigen franchisenemers, want leverancier Grand Duet BV, waarvan Bart's Retail voor honderd procent aandeelhouder is, levert de broodproducten veel goedkoper aan Beko Nederland BV. Volgens De Jong wilde Bart's Retail met het kort geding dan ook de lopende bodemprocedure beïnvloeden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl