Code Oranje in Drenthe vanwege ijzel

ASSEN - De wegen in Drenthe veranderden vanochtend op verschillende plekken in ijsbanen. Het ijzelde, daarom gaf Rijkswaterstaat het advies om niet de weg op te gaan.

Ondanks dat de gladheid afneemt, is de waarschuwing nog niet ingetrokken.

De problemen met ijzel waren het grootst in Noord-Nederland. Daarom heeft KNMI voor het Noorden code Oranje afgegeven en is er door de meldkamer in Noord-Nederland zelfs een NL Alert afgegeven om mensen via de telefoon te waarschuwen voor de gladheid.

Aanrijdingen

In Drenthe, Groningen en Friesland gebeurden door de gladheid verschillende ongelukken. Janneke Dobbinga van Rijkswaterstaat: "Het was echt gevaarlijk op de wegen. In Friesland en Groningen waren zelfs rijkswegen tijdelijk afgesloten na ongelukken". In Drenthe was daar geen sprake van, maar ook in onze provincie zijn de wegen glad. Zo waren er aanrijdingen op de A28 bij Assen en bij Eelde.

Strooien is lastig

"We strooiden met man en macht om zo de gladheid te bestrijden, maar het was lastig. Het bleef ijzelen, waardoor het zout op de wegen bedekt werd met een nieuw laagje ijs", zegt Dobbinga van Rijkswaterstaat.

Het advies om niet de weg op te gaan geldt naar verwachting tot het einde van de ochtend. Volgens weerman Klaas Karssen moet de gladheid aan het einde van de ochtend voorbij zijn. "In de middag loopt de temperatuur zelfs op tot vijf of zes graden."

Plaatselijk glad in Groningen, Friesland en Drenthe door ijzel. Wordt volop gestrooid. Stel uw reis deze zaterdagochtend zo mogelijk uit.

— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat)

">

Op de

">

Zojuist in

">

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl