"Minister Asscher kan de redding zijn voor Drentse buschauffeurs"

HOOGEVEEN - Er is hoop voor de chauffeurs van de stadsbussen in Hoogeveen, Meppel en Haren. Vakbond FNV Vervoer hoopt de banen van deze mensen te kunnen behouden dankzij een brief van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Stadsbussen in Hoogeveen, Meppel en Haren verdwijnen. De provincie Drenthe vindt dat vrijwilligers dat werk maar moeten overnemen. Daardoor gaan tientallen banen verloren.

Brandbrief

FNV Vervoer schreef daarom een brandbrief aan Asscher. Hij antwoordt in een brief dat buschauffeur een vak is en niet iets voor vrijwilligers. Volgens FNV-bestuurder Ed van Eijbergen schrijft de minister het volgende: "Het werk als chauffeur op een buurtbus kan meestal niet als vrijwilligerswerk worden beschouwd, omdat voor de functie van chauffeur in het economisch verkeer beloning mag worden verwacht".

Juridisch uitzoekwerk

Vakbondsman Van Eijbergen grijpt de brief aan om het plan voor vrijwilligers op bussen van tafel te krijgen. "We gaan hier handen en voeten aan proberen te geven. Daar zijn nog wel wat juridische stappen voor nodig. Onze juristen zijn daarom bezig met uitzoekwerk."

Bussen rendabel maken

"Provincie denk nog eventjes heel goed na of u op deze manier het openbaar vervoer wil neerzetten", zo zegt Ed van Eijbergen. "Investeer vooral om meer passagiers in de bussen te krijgen, om ze rendabel te maken. Probeer bijvoorbeeld eens contact te leggen met grotere bedrijven die veel mensen op een bepaald tijdstip binnen moeten hebben. Al is het alleen al om minder co2 uit te stoten." Van Eijbergen hoopt vooral dat daarmee de buschauffeurs op de bussen blijven rijden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl