Duizenden zorgbanen staan op de tocht

ASSEN - In de zorg in Noord-Nederland verdwijnen tot 2017 ruim 5000 banen. Dat blijkt uit cijfers van werkgeversverband ZorgpleinNoord.
Volgens Karin Doornbos van ZorgpleinNoord verdwijnen er vooral banen in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg. "Het gaat dan om laaggeschoold werk zoals de thuishulpen en facilitair personeel," zegt Doornbos.
Gemeenten nemen steeds meer zorgtaken op zich en moeten tegelijk bezuinigen. "En deze sectoren worden hierdoor geraakt," vervolgt Doornbos.
Nieuwe banen
Er kunnen ook nieuwe banen ontstaan, met name in de schoonmaakbranche. "Daar kunnen dan misschien veel thuishulpen aan de slag," zegt Doornbos.
ZorgpleinNoord verwacht dat er ouderen en zieken zijn die geen thuishulp meer krijgen, maar wel willen betalen voor hulp in de huishouding. Commerciële initiatieven kunnen in het gat springen dat door de thuiszorg wordt achtergelaten.

Meer verpleging

Veel taken van de thuishulp worden overgenomen door mantelzorgers. Tegelijk blijven ouderen langer thuis wonen. Volgens Doornbos verandert de taak van de verplegers daardoor. Ze moeten de zorg ook gaan coördineren en afspraken maken met de andere zorgverleners. Hierdoor zijn de komende jaren mogelijk meer verplegers nodig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl