Praktijkschool Emmen helpt leerlingen met overgewicht

LIFESTYLE - Vijftien leerlingen van de Praktijkschool in Emmen zijn in november begonnen aan de Life Challenge. Een project waarbij de school leerlingen helpt in de strijd tegen overgewicht. Ook de ouders moeten verschillende lessen volgen.
Er wordt extra gesport in de gymzaal van de school en op de atletiekbaan van De Sperwers. Op de sportschool Flex Gym in Emmen worden kickbokslessen gegeven waar ook ouders aan meedoen.

Gezonde voeding

Daarnaast wordt er in de Life Challenge aandacht besteed aan gezonde voeding. De deelnemers volgen elke week een dieetles. Die les wordt één keer per maand afgewisseld met een kookles waarbij de ouders aanwezig moeten zijn.

Overgewicht groot probleem

De problemen van overgewicht zijn relatief groot op de Praktijkschool. De gemeente Emmen is sowieso koploper als het gaat om kinderen met overgewicht. Daarnaast komen de leerlingen vooral uit sociaal lagere klassen. Voor directeur Vastenburg reden om het heft in eigen handen te nemen. 'Wij hebben eigenlijk maar één doelstelling als school en dat is onze kinderen gelukkig maken. En alle kleine beetjes helpen'.

Duur

Het project is relatief duur. De school draait op voor de kosten van de de externe voedingsdeskundige, de kooklessen en de extra sportlessen. Tegelijkertijd mag het niet ten koste gaan van het reguliere onderwijs, maar een financiële tegemoetkoming van buitenaf is moeilijk te vinden.

'Ik heb heel veel ziektekostenverzekeraars aangeschreven maar zonder positief effect. Ik vind het een legitieme taak voor de verzekeraars om hieraan mee te werken want ze investeren aan de voorkant en kunnen daarmee besparen aan de achterkant. Ik snap werkelijk niet dat ze zo'n project serieus nemen en oppakken', aldus een geirriteerde Vastenburg.

Gemeente Emmen

Ook contact met de gemeente Emmen liep in eerste instantie op niets uit. Bij toeval stuitte Vastenburg op het project JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) van de gemeente Emmen. Onder die paraplu zijn buurtsportcoaches actief in de gemeente die met sportstimulering en bewustwording rondom gezond eten bezig zijn. Volgende week zitten beide partijen om tafel.

GGD

De GGD noemt het aantal kinderen met overgewicht in Drenthe nog altijd schrikbarend hoog. Ondanks verschillende campagnes, handtekeningen onder convenanten en sportstimuleringsprojecten is er in de cijfers, van kinderen met overgewicht, nog weinig veranderd. Het lijkt er wel op dat het aantal kinderen met overgewicht voorzichtig begint te stabiliseren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl