Teleurstelling en opluchting over windmolenbesluit Veenkoloniën

GIETEN/EXLOO - Jaren hebben ze gestreden tegen de komst van windmolens en nu zeker is dat er in de Veenkoloniën vijftig komen, is de teleurstelling bij inwoners van het gebied groot.
Toch is er ook opluchting dat de plannen nu duidelijk zijn, zoals bij de corporatie Duurzame Energieproductie Exloërmond, één van de initiatiefnemers voor de komst van de turbines.
'Molens te dicht bij de huizen'
Gisteren maakte minister Kamp bekend dat er 16 windmolens in de gemeente Aa en Hunze en 34 in de gemeente Borger-Odoorn komen. Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines krijgt de turbines in Annerveenschekanaal in z'n achtertuin.
Hij vindt dat de molens veel te dicht bij huizen komen. "420 meter is een afstand waarbij echt overlast gaat ontstaan, dat had echt op een andere manier gekund," zegt Rietveld. Hij heeft er bovendien geen vertrouwen in dat het rijk met een goede compensatieregeling voor inwoners van het gebied komt.
'Allemaal profiteren'
Agrariër Harbert ten Have uit 1e Exloërmond is één van de initiatiefnemers voor de plaatsing van windmolens. Hij richtte met een aantal boeren de corporatie Duurzame Energieproductie Exloërmond op. In dat gebied komen 16 windmolens en dat is eigenlijk minder dan hij gewild had. "We willen de economie in het gebied versterken, dat gebeurt nu op een iets kleinere schaal," zegt Ten Have.
Toch is Ten Have blij dat de knoop nu door is gehakt. Hij wil proberen andere inwoners van het gebied te betrekken bij een soort van parkfonds, zodat iedereen kan profiteren van de windmolens.

"We moeten nu de handen ineen slaan om alles in goede banen te leiden. In 2020 kunnen de molens er staan," besluit Ten Have.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl