'Sporthallen zijn energievreters: plaats er zonnepanelen op'

PROVINCIE - 2E EXLOERMOND - Op sporthallen moeten zonnepanelen komen. Met dat plan komt Statenlid Peter Zwiers (PvdA) uit 2e Exloërmond.
Sporthallen zijn energievreters volgens Zwiers en de energierekening is vaak een molensteen om de nek van sportclubs. Het grote oppervlakte op de daken van de sporthallen kan volgens hem goed benut worden door zonnepanelen.

Maar één sporthal ongeschikt
Van de 60 sporthallen in Drenthe zou er volgens Zwiers maar één niet geschikt zijn voor zonnepanelen. "Ik heb alle hallen gecontroleerd op de zonnekaart van de provincie. Er kunnen in totaal zo'n 30.000 zonnepanelen geplaatst worden. En dat brengt 4 megawatt aan energie op," zegt Zwiers.

Omwonenden kunnen in het plan van Zwiers ook participeren door een zonnepaneel te adopteren.

Hoe nu verder?
Nu moet onderzocht worden of de dakconstructies van de sporthallen zonnepanelen kunnen dragen en er moet geld voor het plan gevonden worden. "De gemeenten zullen het initiatief moeten nemen hierin. Als provincie kunnen we dit wel aanjagen," zegt Zwiers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl