Klenckerbrug blijft, Dalerbrug verdwijnt

ASSEN/OOSTERHESSELEN/GEES - De Klenckerbrug over de Verlengde Hoogeveensche Vaart in Oosterhesselen wordt omgebouwd tot fietsbrug. De Dalerbrug in Gees is daarmee uiteindelijk de enige brug over de vaart die verdwijnt.
De Klenckerbrug stond ook op de slooplijst maar de provincie heeft nu besloten deze brug te handhaven. Voorzitter Liesbeth Mennink van Plaatselijk Belang Oosterhesselen is blij voor fietsers en de aanwonenden.

Originele plan van tafel
In oktober 2013 ontstond onrust in dorpen in de regio langs de Verlengde Hoogeveense Vaart omdat de provincie vier bruggen wilde verwijderen: De Dalerbrug, de Hesselerbrug, De Klenckerbrug en de Haarbrug.

Negen bruggen in het gedeelte van de vaart tussen Zwinderen en Den Hool zijn verouderd en de provincie heeft niet het geld om ze allemaal aan te passen.

De definitieve oplossing
Na de bezwaren van omwonenden en verschillende verenigingen voor dorpsbelangen èn een toezegging van de gemeente Coevorden om financieel bij te springen in het bruggenplan, is nu de definitieve uitkomst dat ook de Klenckerbrug blijft en alleen de Dalerbrug verdwijnt. De landhoofden van die brug worden visstekken als herinnering aan de brug.

Historische waarde
De oude bruggen zijn ook van cultuurhistorische waarde. De bruggen die vernieuwd worden krijgen een breder en sterker brugdek voor het landbouwverkeer, maar behouden hun oude historische uiterlijk. Bij veel bruggen staan ook nog de originele brugwachterswoningen

Een overzicht
Bruggen die helemaal vernieuwd worden:
Driftbrug, Hesselerbrug, Haarbrug

Bruggen die omgebouwd worden tot fietsbrug:
Klenckerbrug, Hoolbrug

Bruggen waar niets aan veranderd:
Zwinderense Brug, Oosterhesselerbrug, Holslootbrug

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl