Asielzoekers in Aalden zorgden voor paniek; uiteindelijk kwam het goed

AALDEN - De inwoners van Oosterhesselen bereiden zich voor op de komst van 400 tot 700 asielzoekers naar hun dorp. De Hesselers reageren verdeeld op de komst van de vluchtelingen.
In Aalden hebben ze al vanaf 1996 te maken met een groep asielzoekers in hun dorp, en dat gaat al jarenlang goed.

'Er was paniek in het dorp natuurlijk, wat overkwam ons nou?'
Roelof Frensen is in de tijd dat het nieuws bekend wordt wethouder in de gemeente Coevorden. Volgens hem reageerden de inwoners van Aalden toen paniekerig.

"Het was de angst voor het onbekende. Er kwamen allemaal mensen met vreemde nationaliteiten uit vreemde landen, en toen was het natuurlijk zo dat men lang niet zoveel kunde had over wat er in die landen gebeurde. Het was een hele andere tijd", vertelt Frensen.

In de loop der tijd merkte Frensen dat er verbroedering plaatsvond in het dorp: "Er is een school gesticht in die tijd. kinderen gaan daar heen. Maar de kinderen gaan ook naar CBS de Schutse of Obs de Anwende. Ook merk je dat de vluchtelingen in de kerk komen."

Langzaam wennen
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), werkt bij elk nieuw asielzoekerscentrum eraan om zowel dorpsbewoners als vluchtelingen aan elkaar te laten wennen. Na de opening van een AZC is er direct een open dag en ook organiseert het COA verschillende activiteiten.

"We hebben hier in Aalden bijvoorbeeld het project Wereldkeuken gehad, dorpsbewoners kwamen dan koken met vluchtelingen. Zo kregen ze letterlijk en figuurlijk een kijkje in elkaars keuken", legt Thea Bosman-Van der Molen, locatiedirecteur van het AZC in Aalden, uit.

'Ik snap best dat mensen schrikken van grote aantallen'
"Hier in Aalden is het aantal vluchtelingen in de loop der jaren geleidelijk toegenomen, we begonnen met 250 in 1996 en zitten nu op 450, ik snap best dat mensen in Oosterhesselen bijvoorbeeld schrikken van het grote aantal dat ze nu op hun bord krijgen", vertelt Frensen.

Volgens hem kunnen andere dorpen wel een voorbeeld nemen aan hoe het in Aalden is gegaan: "Je merkt dat als inwoners ingaan op de uitnodigingen van het COA voor de activiteiten in het AZC, dat er verbroedering plaatsvindt. Maar zoiets moet ook groeien in de loop der jaren."

Vanavond worden de inwoners van Oosterhesselen om half acht in sporthal de Goorn op de hoogte gebracht over de vluchtelingen die naar hun dorp komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl