Hartpatiënt ziekenhuis Isala Zwolle overleden na bacteriële besmetting

Isala in Zwolle (archieffoto)
Isala in Zwolle (archieffoto)
ZWOLLE - De patiënt die is overleden na besmetting met de bacterie M.chimaera, is anderhalf jaar geleden geopereerd in het hartcentrum van ziekenhuis Isala in Zwolle. Volgens RTV Oost heeft het ziekenhuis dat bekendgemaakt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg meldde gisteren dat een patiënt was overleden na besmetting met de bacterie en dat maatregelen waren genomen.
Complicaties
Het Zwolse ziekenhuis meldde in januari bij de inspectie dat de patiënt was overleden, mede door besmetting met de bacterie. Het ging om een kwetsbare hartpatiënt. Ruim anderhalf jaar na de operatie traden ernstige complicaties op die hebben geleid tot het overlijden.

Besmetting

Uit het onderzoek is gebleken dat het overlijden mede is veroorzaakt door besmetting met de bacterie. De bacterie is ook gevonden in de apparatuur waarmee tijdens hartoperaties bloed op temperatuur wordt gehouden. Na de melding bij de inspectie is meteen onderzocht of de bacterie ook in de apparatuur in andere hartcentra aanwezig was.

Het ziekenhuis nam meteen maatregelen. Zo is apparatuur uit de operatiekamers weggehaald en werden hartoperatie uitgesteld. Inmiddels zijn die weer hervat. De hartcentra doen verder onderzoek naar de precieze aard en omvang van het probleem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl