'Onvindbare' oud-chirurg Bethesda trekt boetekleed aan

Nick Reijnen is vrijgesproken
Nick Reijnen is vrijgesproken
HOOGEVEEN - De chirurg die betrokken was bij de dood van twee patiënten in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, erkent dat hij fouten heeft gemaakt.

"Ik trek het boetekleed aan'', zei chirurg Robert Muller vrijdag tijdens een tuchtzaak in Zwolle. De chirurg vertrok na de incidenten en was een tijdlang onvindbaar.

Volstrekt ondeskundig

In april 2012 moest een patiënt na een operatie aan zijn buikslagader acuut opnieuw worden geopereerd. De chirurg die de hersteloperatie deed, meldde het college van bestuur van het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen dat de eerste operatie 'volstrekt ondeskundig was uitgevoerd'. Deze patiënt overleefde het niet.

Gevaar

Ook een tweede patiënt overleed door onprofessioneel handelen, aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Inspectie verbood Muller eerder al om complexe vaatchirurgische handelingen uit te voeren en wil dit in stand houden. De man zou een gevaar zijn voor de veiligheid van patiënten.

Nog vier

Operaties van nog eens vier overleden patiënten werden tegen het licht gehouden, maar de verslagen ontbraken. Hoe ernstig de patiënten er ook aan toe waren: volgens de Inspectie waren ze beter af geweest als de chirurg niet op zijn wijze had ingegrepen.

Heksenjacht

De inspectie meldde in 2013 dat ze niet wist waar Muller was. Onbekend was of hij nog in Nederland werkte. Volgens de advocaat van Muller leidde deze 'oproep' tot een heksenjacht naar de vindplaats van zijn cliënt. De advocaat meende dat de chirurg al openbaar gestraft is na berichtgeving door de Inspectie.

Aan het werk

Het OM laat weten dat er geen strafrechtelijk onderzoek loopt tegen de chirurg. Muller zelf wil graag weer aan het werk. "Ik wil in staat gesteld worden mijn registratie als algemeen chirurg terug te krijgen.''
Vonnis in de tuchtzaak is op 27 maart.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl