PvdA-kamerlid Wolbert: voor en achter windmolens is tegen afspraak

ASSEN - De PvdA-Tweede Kamerfractie gaat het kabinet aanspreken op de definitieve keuze voor de windmolenlocaties in de Drentse Veenkoloniën. Want die keuze klopt niet en druist in tegen afspraken.
Het Drentse PvdA-Tweede kamerlid Agnes Wolbert zei dat vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata. Volgens haar kan het kaartje met de indeling van de 50 windmolens "gewoon niet kloppen, want er is afgesproken dat een dorp niet tussen twee rijen windmolens ingesloten wordt. En op dit kaartje is dat wel het geval."

'Dit kan niet'

Wolbert doelt daarmee op Drouwenermond, dat zowel voor als achter windmolens krijgt. "Misschien zijn de kaartjes in de media wel fout. Maar als dit klopt, ga ik het kabinet vragen hoe dit zit. Dit kan niet."

Toezeggingen
Wolbert kreeg in Cassata bijval van GroenLinks-raadslid Laura Punt, die ook de Statenfractie van GroenLinks ondersteunt. "Er is ook door GS met het vaststellen van de provinciale gebiedsvisie voor de windmolens duidelijk toegezegd dat dorpen niet door rijen windmolens ingesloten zullen worden. Dan is het gek dat de minister daar volledig aan voorbij gaat."

Zeven rijen

Afgelopen maandag werd bekend dat minister Henk Kamp voor de Drentse Veenkoloniën definitief had gekozen voor het realiseren van 150 megawatt aan windenergie in Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Dat komt neer op 50 windmolens, die in zeven rijen worden opgesteld.

Daarbij gaat het om negen windmolens achter Gieterveen, zeven windmolens langs de noordkant van Gasselternijveen, zes windmolens ten noorden van Drouwenermond en vijf ten zuiden van dit dorp, een dubbele rij van gezamenlijk 14 windmolens tussen Nieuw-Buinen en Eerste Exloërmond en nog eens negen windmolens ten zuiden van 2e Exloërmond.

Doorn in oog
Gedeputeerde Rein Munniksma bevestigt zaterdagmiddag tegenover RTV Drenthe nogmaals dat het kaartje zeker wel klopt. Ook hem is de rij windmolens die voor en achter bij Drouwenermond staan ingetekend "een doorn in het oog". En hij is blij dat de PvdA-Tweede Kamer-fractie daar nu werk van gaat maken.

Ook voor de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal is de locatiekeuze van minister Kamp onaanvaardbaar. Zij hopen dat de Tweede Kamer-fracties nog iets voor ze kunnen doen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl