Plaatselijk Belang Oosterhesselen: 'Nu ja tegen asielzoekers, maar niet zoveel'

OOSTERHESSELEN - Het was begin deze week nog 'Nee', maar inmiddels zegt Plaatselijk Belang Oosterhesselen 'Ja' tegen een asielzoekerscentrum. Maar geen 700 personen en ook de locatie roept nog veel vragen op.
Dat zei voorzitter Liesbeth Mennink van Plaatselijk Belang zaterdagmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.
Afgelopen maandag werd bekend dat het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) 700 asielzoekers wil opvangen in het voormalige vormingscentrum Overcinge De Klencke. B en W van Coevorden hebben er in principe mee ingestemd, maar de afspraak is dan wel dat er eerst 400 asielzoekers komen, om daarna te kijken of het er 700 kunnen worden.

Op een bewonersbijeenkomst donderdagavond bleek al dat veel dorpsbewoners grote moeite hebben met het aantal van 700 personen. Er gaan aantallen over tafel van maximaal 150, maximaal 300, of 400 als ondergrens. Maar daar wil Plaatselijk Belang volgens Mennink niet aan meedoen. "Het COA zegt dat minimaal 400 mensen voor hen de ondergrens is. Om de boel te kunnen exploiteren. Ik laat me niet uit over aantallen. Maar we moeten het er wel goed over hebben."

Bevolking niet tegen een azc

Dat Plaatselijk Belang Oosterhesselen nu wel open staat voor een asielzoekerscentrum heeft te maken met de stemming onder de bevolking, zegt Mennink. "Het dorp heeft aangegeven dat het zeker niet tegen een asielzoekerscentrum is, maar wel tegen het aantal."

Waarom deze locatie?
Ook de locatiekeuze ligt nog moeilijk, omdat bestaande gebouwen van De Klencke voor een deel gesloopt worden en er mobiele units bij geplaatst worden waarin de asielzoekers komen te wonen. De huidige bebouwing dient voor kantoorruimte en activiteiten. "De vraag is nu, waarom dan per se hier en niet elders. Zet die units dan ergens op een bedrijventerrein neer. Want sommige units komen wel op dertig meter afstand van een paar huizen, en dan komt het wel heel dichtbij."

Begrip voor onrust en vragen
Wethouder Joop Brink (PvdA) van Coevorden begrijpt de vragen en de onrust. "Maar een asielzoekerscentrum zomaar even ergens op het industrieterrein plaatsen dat kan niet. De bestemming laat dat niet toe. En op het terrein van De Klencke is het wel mogelijk, en dat heeft mede de keuze bepaald. Dat had al een bijzondere bestemming." Wethouder Brink wil zich niet laten vastleggen op aantallen: "De raad is eerst aan zet op 3 maart, en daarna beslist B en W definitief."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl