Wie weet waar historisch waardevolle gedenkplaat is?

WESTERBORK - Waar is ie? Dat is de grote vraag. Want hij is zoek: de gedenkplaat die kort na de Tweede Wereldoorlog door Haagse ouders aan Drenthe is geschonken.

Het is een dankbetuiging aan Drentse gastouders die Haagse kinderen tijdens de hongerwinter van 1944 - 1945 hebben opgevangen en gevoed.

Jarenlang hing de gedenkplaat in het gemeentehuis van Westerbork. Het Haags Historisch Museum wil het waardevolle stuk graag gebruiken voor de tentoonstelling Naar de Boeren, die dit voorjaar begint.

Weggegooid?

Oud-raadslid en lid van de Historische Vereniging Westerbork, Ben Boers uit Elp, is druk op zoek. Hij was een van die hongerige Haagse kinderen die naar Drenthe vluchtte en hoopt dat de gedenkplaat niet is weggegooid. Hij is in de jaren zeventig definitief in de toenmalige gemeente Westerbork komen wonen.

Cultuurbarbaren

"Ik hoop dat we niet zulke verschrikkelijke cultuurbarbaren in onze gemeente hebben, die zo'n mooie gedenkplaat zomaar zouden laten verdwijnen. Dat kan ik me haast niet voorstellen. Maar ja, als dat gebeurd is, dan zou dat heel vervelend zijn. Ik zou het bijna schandalig noemen hoor."
Gemeentewapen is net gered?
Het verhaal gaat dat er bij de laatste gemeentelijke herindeling in Drenthe voor het gemeentehuis van Westerbork aan het Van Weezelplein een container heeft gestaan, waar waardevolle spullen in terecht zijn gekomen. Daar zou ook het gemeentewapen bij hebben gelegen, maar dat is net gered door oplettende Westerborkers. Het kan zijn dat de gedenkplaat ook in de container terecht is gekomen en zo verdwenen is.

Belofte maakt schuld

Ben Boers heeft als toenmalig raadslid van Westerbork van B en W de toezegging gekregen, dat de gedenkplaat opgehangen zou worden in het nieuwe gemeentehuis van Midden-Drenthe in Beilen.

Goed zoeken

Westerbork maakt sinds de herindeling deel uit van de gemeente Midden-Drenthe. Al dagen zoeken ambtenaren van die gemeente naar de gedenkplaat, maar tot op heden zonder succes. Ook burgemeester Ton Baas weet van de zoektocht. Maar de gemeente wil verder nog geen commentaar geven.
Het Haags Historisch Museum wil de gedenkplaat tentoonstellen. Directeur Marco van Baalen roept Drenthe op goed naar het historische geschenk te zoeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl