'Innovatie zorgt niet voor minder windturbines in de Veenkoloniën'

WIERINGERMEER - Het is een illusie om te denken dat je door innovatie betere windmolens, en dus minder windmolens krijgt in de Veenkoloniën. De enige oplossing is hogere en grotere windmolens.
Dat zegt onderzoeker Peter Eecen van het Energieonderzoek Centrum Nederland, het ECN. Hij reageert daarmee op het voorstel van de provincie Drenthe om geld te investeren in innovatie in de hoop dat er minder windturbines nodig zijn in Drenthe.

285 megawatt aan windturbines

De provincie heeft de opdracht van het Rijk om 285 megawatt aan windturbines neer te zetten. Daarvan komt een deel in de gemeente Emmen en Coevorden. Het merendeel is gepland in de gemeenten Aa en Hunze en Borger Odoorn. Het dorp Drouwenermond wordt zelfs aan beide kanten ingebouwd.

Weinig verbetering

Gedeputeerde Rein Munniksma denkt dat door betere windmolens te ontwikkelen er minder nodig zijn en Drouwenermond wordt ontlast. Maar dat is niet het geval zegt Peter Eecen van ECN. "Windturbines op land zijn heel efficiënt. Verbetering zit in de orde van een paar procent".

'Verminder de impact van de windmolens'

Volgens Eecen is het beter om geld voor andere zaken te gebruiken. "Het moet zich vooral richten op het verminderen van de impact op de lokale gemeenschap. Dat kun je doen door geluidreductie, inpassing in het gebied en het eerlijk beantwoorden van vragen over windenergie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl