Steeds meer mensen in Noord-Nederland afhankelijk van bijstandsuitkering

EMMEN - Steeds meer mensen in het Noord-Nederland hebben een bijstandsuitkering. Dit geldt vooral in regio's aan de randen van het land waar de inwonersaantallen teruglopen.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verslechterde economische omstandigheden

Het CBS wijt de toename van de uitkeringsafhankelijkheid in deze krimpgebieden onder meer aan verslechterde economische omstandigheden. De werkgelegenheid ging hier bovengemiddeld hard achteruit, waardoor het moeilijker is geworden om in de omgeving een baan te vinden.

Daarnaast speelt mee dat mensen met goede carrièreperspectieven naar de steden in het westen trekken. Uitkeringsgerechtigden blijven vaker in de regio achter.

Krimpgemeenten

In 2014 is het aandeel bijstandsuitkeringen in de krimpgemeenten gestegen tot gemiddeld 5 procent, terwijl het in de overige gemeenten van Nederland gemiddeld op 4 procent bleef.

Relatief veel arbeidsongeschikten

Er wonen in de betreffende gebieden overigens niet alleen veel bijstandsgerechtigden, ook het aandeel arbeidsongeschikten is er relatief hoog. In sommige gemeenten gaat het om meer dan een tiende van de beroepsbevolking.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl