Zes jaar cel voor dollemansrit en hennepdiefstal

ASSEN - Een 28-jarige man uit Groningen moet zes jaar de cel in voor een een wildwestachtervolging door Drenthe en het stelen van tachtig kilo hennep.
In de nacht van 17 oktober vorig jaar roofde hij samen met een 31-jarige man uit Veendam een hennepkwekerij leeg in een schuur in Nieuw-Weerdinge. De hennep stopten ze in dekbedovertrekken in hun busje. Een 25-jarige handlanger uit Groningen wachtte een paar straten verderop in een aparte auto.


Op de terugweg naar Groningen wilde de politie het drietal laten stoppen vanwege hun rijgedrag. Daarop gingen ze er met het busje en de auto vandoor en volgde een dollemansrit over de N34 en A28.

Op politie inrijden

De 28-jarige Groninger gaf de 25-jarige man via de telefoon opdracht op de N34 met zijn auto in te rijden op de politieauto. Toen dit mislukte, doordat de agent op het laatste moment zijn auto de berm in kon sturen, probeerde de jongste van het drietal de politieauto te op de A28 rammen en van de weg te rijden. Ondertussen probeerden de mannen in het busje er met de buit vandoor te gaan. In Haren lukte het de politie uiteindelijk met hulp van meerdere auto’s om de voertuigen met mannen erin te laten stoppen.

Poging tot doodslag op agenten
De rechtbank in Assen heeft ook de 25-jarige man, die de gevaarlijke manoeuvres uitvoerde, veroordeeld voor poging tot doodslag op de agenten. Hij kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Na de celstraf moet hij een jaar lang worden opgenomen in een kliniek vanwege zijn psychische problemen.

Chauffeur busje niet schuldig
De man uit Veendam kreeg een veel lagere straf. Hij was als chauffeur van het busje niet schuldig aan poging tot doodslag op de agenten, oordeelde de rechtbank. Daarom kreeg hij geen vijf jaar, zoals het Openbaar Ministerie tegen hem eiste, maar één jaar cel, alleen voor het stelen van de hennep.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl