'Justitie op zoek naar jihad-ronselaars in noordelijke asielzoekerscentra'

Ter Apel (archieffoto)
Ter Apel (archieffoto)
TER APEL - Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van Syrische jihad-ronselaars in asielzoekerscentra in het Noorden. Het gaat onder meer om het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Bronnen melden RTV Noord dat er momenteel meerdere strafrechtelijke onderzoeken lopen. Dat gebeurt mede op basis van informatie van de inlichtingendienst (AIVD). Arrestaties zijn er nog niet verricht.

Uiterst serieus

Het Openbaar Ministerie bevestigt noch ontkent het verhaal. Woordvoerder Pieter van Rest: "Wij doen nooit uitspraken over lopende onderzoeken. Dat betekent ook dat ik over dit soort onderzoeken niets kan vertellen."

Volgens Van Rest is het veel belangrijker dat mensen weten dat ieder signaal wordt opgepakt. "Groen of rijp, dik of dun. Alle informatie wordt uiterst serieus genomen. Zit er 'vlees aan de botten', dan pakken we door. En als er verdachten worden opgepakt, zullen we dat zeker melden. Maar of er op dit moment onderzoeken lopen, is minder relevant."

Signalerende functie

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een signalerende functie als het gaat om radicalisering in asielzoekerscentra. "Onze medewerkers hebben een training gehad om radicalisering bij moslims te signaleren", zegt woordvoerder Henk Wolthof van COA Noord-Nederland.

Signalen worden gemeld bij de AIVD of de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het afgelopen jaar is er meerdere keren aan de bel getrokken. "Over het exacte aantal meldingen en de aard van de informatie doen we geen uitspraken. We melden en dan laten we het los. We krijgen ook geen terugkoppeling of er iets mee is gedaan."

De poort naar Nederland

Volgens ingewijden ligt het voor de hand dat er tussen de Syrische vluchtelingen die via Ter Apel ons land binnenkomen, ook mensen zitten met mogelijk andere motieven. Pieter van Rest: "We kunnen niets uitsluiten. Het overgrote deel heeft alle reden om asiel in Nederland aan te vragen. We zijn overheidbreed alert op signalen die duiden op mogelijke radicalisering."

Uit de meest recente cijfers blijkt dat het COA momenteel ruim 24.000 asielzoekers opvangt. Zo'n 40 procent daarvan komt uit Syrië.

De heilige oorlog
Naast de strafrechtelijke onderzoeken blijkt ook dat er in het Noorden drie tot vijf 'uitreizigers' zijn. Dat zijn mensen die in Syrië of Irak de wapens oppakken en deelnemen aan de gewelddadige jihad van IS. "De minister heeft onlangs laten weten dat er landelijk 180 uitreizigers zijn. Of daar noordelingen tussen zitten, kan ik niet zeggen", aldus Van Rest.

Voor zover bekend zijn er momenteel geen 'terugkeerders' in het Noorden, al is het Openbaar Ministerie daar wel alert op. Van Rest: "Als iemand heeft deelgenomen aan de strijd in Syrië of Irak, dan is diegene strafbaar. Bij terugkeer in Nederland worden deze mensen gearresteerd om zo maximale veiligheid te creëren."

Burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Vlagtwedde zegt niets te weten van een onderzoek door justitie naar jihadisme in het azc in Ter Apel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl