Rapport gaswinning: NAM moet onzorgvuldigheid erkennen

ASSEN - De NAM in Assen en de andere betrokken partijen moeten erkennen dat ze niet zorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van de Groningers bij de gaswinning. Dat zegt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in het rapport Aardbevingsrisico's in Groningen.
De raad vindt ook dat de NAM veel te passief is geweest door niet in te zetten op meer onderzoek naar de risico's van de gaswinning.

Passieve houding

Niet alleen het ministerie en de NAM krijgen er van langs. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft tot 2013 gefaald. Het KNMI en TNO wordt een "passieve houding" verweten. Zij hadden jaren geleden al het initiatief moeten nemen voor "een integraal en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksprogramma".

Niets teruggenomen
In het eindrapport wordt niets van deze kritiek op de betrokken instanties en de NAM teruggenomen. Het verband tussen de gaswinning is veel te lang ontkend, zo wordt geconcludeerd.

Aanbevelingen
In het eindrapport komt de onderzoeksraad met een aantal aanbevelingen. Zo moeten de betrokken partijen erkennen dat tot 2013 niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van de burgers van Groningen. Ook moeten de burgers "een sterke positie krijgen binnen de besluitvorming".

Onafhankelijk onderzoek
Verder beveelt de raad aan dat het Staatstoezicht op de Mijnen en onafhankelijker positie krijgt ten opzichte van het ministerie van Economische Zaken. Ook wordt aangedrongen op "onafhankelijk onderzoek".

De raad onderzocht de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014. Betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell en GasTerra.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.