Zoekgeraakte historische gedenkplaat lag te verstoffen in opslag

BEILEN/WESTERBORK - Ze hebben hem: de historische gedenkplaat die kort na de Tweede Wereldoorlog door Haagse ouders aan Drenthe is geschonken is weer boven water.
Bij de gemeentelijke herindeling verdween de plaquette uit het gemeentehuis van Westerbork.

Waar was hij?

Na een week zoeken is de gedenkplaat gevonden in een opslagruimte van het gemeentehuis van Midden-Drenthe in Beilen.

Dolgelukkig
Oud-raadslid en lid van de Historische Vereniging Westerbork Ben Boers uit Elp is dolgelukkig dat de plaquette is gevonden. Hij was een van die hongerige Haagse kinderen die naar Drenthe vluchtte. Hij is in de jaren zeventig definitief in de toenmalige gemeente Westerbork komen wonen.

Mooi plekje

Ben Boers: "Ja het is geweldig. Ik ben blij voor iedereen dat de gedenkplaat terug is. Ik heb de gemeente Midden-Drenthe gefeliciteerd. Ik vind dat hij een mooie plaats moet krijgen in het gemeentehuis van Midden-Drenthe."

'Naar de boeren'
Het Haags Historisch Museum gaat het geschenk vanaf april tentoonstellen bij de expositie 'Naar de Boeren'. Die gaat over de evacuatie en opvang in Noord-Nederland van kinderen uit het Westen tijdens de hongerwinter.

Niet meer opslaan
De gemeente Midden-Drenthe verzekert dat ze de historische plaquette na de tentoonstelling niet gaat opslaan: "We zoeken er een passende plek voor."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl