Geldboete voor bedrijven in koolmonoxidedrama Meppel

ASSEN/MEPPEL - Installatiebedrijf Loodsluis uit Genemuiden en netbeheerder RENDO uit Meppel moeten allebei een boete van 75.000 euro betalen voor hun rol bij het koolmonoxidedrama in Meppel tijdens de kerst van 2010.

Losliggende afvoerpijp

Een jong stel van 23 en 19 jaar uit Doezum overlijdt op kerstavond in de slaapkamer van een flat aan de Thorbeckelaan in Meppel. Door een foutief afgestelde ketel en losliggende afvoerpijp komt er flinke hoeveelheid koolmonoxide terecht in de kamer van het stel. Ook bij de buren wordt een dodelijke concentratie koolmonoxide aangetroffen, maar die zijn gelukkig niet thuis op dat moment.

Slordig werk

De rechtbank acht de bedrijven schuldig aan het afleveren van zeer slordig werk met de dood tot gevolg. Loodsluis was verantwoordelijk voor de aanleg van rookgasafvoerkanaal en RENDO zou dit controleren. De boete die door de rechtbank is opgelegd is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Wijzen naar anderen

RENDO en Installatiebedrijf Loodsluis uit Genemuiden wezen tijdens de inhoudelijke behandeling naar Woonconcept en het bouwbedrijf dat de appartementen in het gebouw heeft gerenoveerd. Volgens de bedrijven zorgde een verkeerd aangelegde luchtschacht ervoor dat de koolmonoxide niet goed werd afgevoerd. Volgens de rechtbank is dat niet relevant.

Schadeclaim

Beide bedrijven gaan het vonnis van de rechtbank bestuderen en besluiten vervolgens of ze in hoger beroep zullen gaan. Nabestaanden zouden met dit vonnis in de hand kunnen overgaan tot het aanspannen van een civielrechtelijk proces waarin ze een schadevergoeding eisen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl