Weduwe NAM-criticus: hij werd afgeschilderd als Don Quichot

ASSEN - Haar man zei al in 1986 dat er een verband was tussen aardgaswinning en aardbevingen. Trijni van der Sluis, weduwe van Meent van der Sluis, is niet verbaasd over de conclusie in het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat bij de aardgaswinning niet is gekeken naar de veiligheid van de bewoners.
Ze kan zich het moment nog goed herinneren dat haar man de link legde tussen aardbevingen en aardgaswinning. "Dat was Tweede Kerstdag 1986. We waren net wakker en hij voelde een aardbeving. Hij zei dat hij het vaker had gevoeld en dat het kwam door gaswinning", aldus Van der Sluis.

Don Quichot

Maar Meent van der Sluis werd niet serieus genomen door de NAM. "Alle waarschuwingen van Meent zijn als fabeltjes en onzin afgedaan. Hij werd als Don Quichot of aardrijkskundeleraartje weggezet", zegt Trijni van der Sluis. Het raakt haar dat er zo over hem werd gesproken. "Als je integriteit aangevallen wordt is dat zwaar."

Bedrijfsethiek

De NAM moet volgens Van der Sluis aantonen dat de aardbevingen niet door gaswinning komen, in plaats van andersom. "Een bedrijf is er om winst te maken. Maar er is ook zoiets als een bedrijfsmoraal en een bedrijfsethiek. Als je het milieu schade toebrengt, moet je dat opruimen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl