Plan voor voormalig veengebied Hollandscheveld moet samen en in stappen

HOLLANDSCHEVELD - Vooral zelf doen. En geen massatoerisme. Dan is er best wel geld van de provincie voor het voormalige veengebied rond Hollandscheveld. Geen miljoenen, dat niet.
Dat was de boodschap die gisteravond afgegeven werd aan Hollandscheveld door gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie, directeur Eric van der Bildt van het Drentse Landschap en de Hoogeveense wethouder Anno Wietze Hiemstra.

Behoud laatste stukken verveend landschap
De Vereniging Hollandscheveld wil de laatste restanten van de vervening en bosbouw herstellen en toeristisch uitbuiten. Wijken moeten weer worden opengegraven en de cultuurhistorie van het gebied moet beter worden uitgebuit. Recreatieplas Schoonhoven en de dorpskernen van Hollandscheveld en Elim moeten meer toeristen zien te trekken.

Oudste bos van Drenthe
Directeur Eric van der Bilt schetste dat Hollandscheveld met de overgebleven wijken behalve de restanten van een veengebied ook het oudste bos van Drente heeft. "Toen de rest van Drenthe nog een kale vlakte was, had hier een deel van de vervening al plaats gemaakt voor bosbouw ten behoeve van de leerlooierijen. De flora en fauna rond Schoonhoven is zeer waardevol."

Belangrijk maar weinig geld
Gedeputeerde Rein Munniksma vindt op Drentse schaal het kleine veenkoloniale gebied rondom Hollandscheveld nèt zo belangrijk als het Dwingelderveld en wil best via het potje Vitaal Platteland geld beschikbaar stellen. Maar dan gaat het eerder om tonnen dan miljoenen, want de provincie krijgt sinds 2010 veel minder geld voor landschapsbeheer, zo liet Munniksma in Holandscheveld weten.

Wethouder Anno Wietze Hiemstra heeft ook geen zak met geld voor de plannen, maar denkt dat met veel samenwerking tussen de vele particuliere grondbezitters, (recreatie)ondernemers en de gemeente - die ook veel grond bezit - de Vereniging Hollandscheveld best ver kan komen. "Maar dan moet er wel een eensgezinde gebiedsvisie komen en daar moet Hollandscheveld de kar voor trekken en niet de gemeente."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl