Niklas Tarvajärvi vreest voor einde profcarriere door regelgeving KNVB

VOETBAL - De lach is wel weer terug bij Niklas Tarvajärvi, maar daar had de voormalig spits van SC Heerenveen, Vitesse en De Graafschap wel een paar dagen voor nodig. Het bericht dat de amateurtak van de KNVB een dikke streep door de dispensatie-aanvraag van FC Emmen had gezet kwam hard aan bij de 31-jarige Fin. "Door de regelgeving wordt mijn terugkeer in het betaald voetbal geblokkeerd."

Hoop

Tarvajärvi heeft nog een sprankje hoop. Hij nam deze week zelf contact op met de KNVB, sprak een medewerkster die hem toezegde de case nog een keer te bekijken. "Maar eerlijk gezegd schat ik de kans dat het toch goedgekeurd wordt laag in."

SC Joure

Ten einde raad meldde Tarvajärvi, die al jaren sukkelt met blessures en maar niet in aanmerking kwam voor een profcontract, zich vorig seizoen aan bij SC Joure. Bij de eersteklasser uit Friesland was de Fin ook dit seizoen nog lid. Maar Joop Gall bood hem bij FC Emmen de kans om mee te trainen, topfit te worden om zo in aanmerking te komen voor een amateurcontract. Alles verliep naar wens. FC Emmen zorgde voor een baan naast het voetbal en Tarvajärvi maakte zijn minuten in oefenduels, zoals tegen Feyenoord waarin hij de enige treffer maakte. Het wachten was op groen licht van de amateurtak van de KNVB. Maar dat groene licht kwam er dus niet. Joop Gall is niet aleen als trainer, maar ook emotioneel zeer betrokken bij Tarvajärvi. "Als club en medische staf hebben we geweldig geïnvesteerd in Niklas. Hij is fitter en kan wedstrijden langer volhouden. Daarom is het ontzettend wrang dat hij door bureaucratische regeltjes niet mag spelen. Ze ontnemen hoogstwaarschijnlijk zijn toekomst in het betaalde voetbal. Dat vind ik onbegrijpelijk."

"Wellicht terug naar Finland, terug naar Joure wil ik niet"

Zoals het er nu voorstaat kan Tarvajärvi in Nederland alleen officiële wedstrijden spelen voor SC Joure. "Maar ik wil niet terug naar Joure", laat de spits weten. "Ik train dagelijks keihard voor een nieuwe kans in het betaalde voetbal. Ik wil mezelf graag belonen. Of ik kan wachten tot de zomer weet ik niet. Ik overweeg een terugkeer naar mijn geboorteland. Daar begint de competitie in april en zitten de clubs nu dus midden in de voorbereiding. Er zijn wel wat opties, maar over het algemeen zijn het kleine clubs met een beperkt budget. Daarnaast ben ik met mijn gezin gesetteld in Nederland. Ik moet dus de afweging maken of ik mijn vrouw en kinderen een tijd kan missen... maar het allerliefst... blijk ik hier."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl