Teeven: langgestraften hebben geen schijn van kans met kort geding

VEENHUIZEN - "Geen schijn van kans hebben ze," zegt staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.
Teeven heeft het over het kort geding dat zeventien langgestraften van Norgerhaven in Veenhuizen hebben aangespannen tegen de overheid.

De gevangenen willen voorkomen dat hun plek wordt ingenomen door Noorse gevangenen. Het kort geding dient vandaag in Den Haag.

"Ik kan de uitkomst wel voorspellen, ze gaan verliezen. Als gedetineerde in Nederland maak je niet zelf uit waar je terecht komt. Dat maakt de overheid uit," zegt Teeven.

Afdeling K.

In afdeling K. in Norgerhaven zitten veroordeelde gedetineerden die een levenslange of zeer lange gevangenisstraf uitzitten. Deze afdeling heeft volgens de advocaten van de langgestraften een menselijker en huiselijker klimaat dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.
Afdeling K. dreigt te verdwijnen als Teeven zijn plannen doorzet, constateren de advocaten.

De groep is te klein
"Als de langgestraften met 34 man waren, was het wel een ander verhaal. Dat is dan zo'n grote groep waar ervaring mee is opgedaan, dat moet je dan niet veranderen. Maar dat is hier niet het geval," concludeert Teeven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.