'Langgestraften hebben recht op humane detentie'

VEENHUIZEN - "Wil je een beschaafd land blijven, dan moet je deze groep gedetineerden op een humane manier laten vastzitten. Ook deze groep burgers heeft rechten."

Dat zegt advocate Hettie Cremers van zeventien langgestraften die vandaag in een kort geding tegenover staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie staan.

Kort geding

De langgestraften vrezen dat hun afdeling in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen moet sluiten, omdat daar Noorse gevangenen komen. De langgestraften hebben een kort geding aangespannen om hun afdeling, waar een huiselijker klimaat heerst dan op andere afdelingen voor korter gestraften, open te houden.

Voor zijn beurt

Volgens Teeven maken de gedetineerden geen schijn van kans voor de rechter, omdat niet zij, maar de overheid in Nederland bepaalt op welke plek zij hun straf moeten uitzitten. Cremers vindt dat de staatssecretaris voor zijn beurt praat, omdat het aan de rechter is om erover te beslissen. "Wij hebben er wel vertrouwen in dat de rechter ons hoort."

Resocialisatie

Volgens Cremers heeft de staatssecretaris de speciale afdeling zelf opgericht, omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2013 bepaalde dat langgestraften recht hebben op resocialisatie. De detentie moet daar volgens Cremers op ingericht zijn.

Minachting

Met zijn uitspraken toont Teeven volgens de advocate minachting voor de rechtspraak. "Wij begrijpen ook niet waarom de Noren in Norgerhaven moeten komen. De staatssecretaris kan ook een gesloten gevangenis heropenen en ze daar opvangen."

Het kort geding dient vandaag in Den Haag.

Eerder hierover

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl