Langgestraften Veenhuizen nog twee weken in onzekerheid over hun afdeling

VEENHUIZEN - Twee weken nog moeten de langgestrafte gevangenen in Veenhuizen wachten op een uitspraak van de rechter. Dan horen ze of hun speciale afdeling in gevangenis Norgerhaven blijft bestaan of bewoond gaat worden door Noorse gevangenen.
De zeventien gevangenen stonden vanochtend in Den Haag voor de kort-gedingrechter tegenover staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Ze vrezen dat hun afdeling, waar een huiselijker klimaat heerst dan op andere afdelingen voor korter gestraften, moet sluiten en willen via een kort geding proberen hem open te houden.

Geen kans

Volgens Teeven maken de gedetineerden geen schijn van kans voor de rechter, omdat niet zij, maar de overheid in Nederland bepaalt op welke plek zij hun straf moeten uitzitten.

Alternatieve locatie

Advocaat Hettie Cremers, die de gevangenen bijstaat, vindt dat de staatssecretaris voor zijn beurt praat, omdat het aan de rechter is om erover te beslissen. Een alternatieve locatie voor de opvang van Noorse gevangenen zou volgens Cremers de gevangenis in Heerhugowaard kunnen zijn.

Overplaatsen

Het overplaatsen van de langgestraften uit Veenhuizen is volgens de advocaat van staatssecretaris Teeven een weloverwogen besluit. Voor Noorse gevangenen zou geen andere optie zijn, voor Nederlandse gevangenen wel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.