Gezocht: verhalen over de gaseruptie in 't Haantje

'T HAANTJE - Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat in 't Haantje een boortoren compleet in de aardbodem verdween.

Om te zorgen dat dit niet in de vergetelheid raakt, maakt de oud-Emmense Erica Oudgenoeg een documentaire over deze gebeurtenis die van 't Haantje wereldnieuws maakte.

Proefboring

Op 1 december 1965 zakten aan het begin van middag bij een proefboring de boortoren en de caravans die er omheen stonden de grond in. Dit gebeurde door een gasbel die dicht aan de oppervlakte lag en onder grote druk stond. Er raakte niemand gewond, maar sommige mensen moesten rennen voor hun leven.

Harde knal

De gaseruptie ging gepaard met een harde knal. Modder spoot de lucht in en er ontstond een krater met een breedte van dertig meter. De inwoners van 't Haantje en ver daar buiten hoorden de knal en zagen de grond naborrelen.

Verhalen gezocht

Erica Oudgenoeg wil een documentaire maken over de verdwenen boortoren. Ze is daarvoor op zoek naar verhalen, foto's en filmpjes van mensen die erbij waren. Als ze genoeg geld bij elkaar krijgt, wordt de documentaire eind dit jaar uitgezonden.

Meer weten?

Zondag besteedt ons geschiedenisprogramma Drenthe Toen uitgebreid aandacht aan de gaseruptie in 't Haantje. Heeft u verhalen over deze gebeurtenis? Ga dan naar de speciale Facebookpagina van boortoren 't Haantje.

Mysterie van ‘t Haantje, 50 jaar geleden. Een boortoren verdwijnt binnen enkele seconden in de grond. pic.twitter.com/cipdftbtOU
— Derkuxx (@Derkuxx)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl