Onrust onder Drentse kraamhulpen over werken in Randstad

In de Randstad zijn te weinig thuiszorgmedewerkers
In de Randstad zijn te weinig thuiszorgmedewerkers
MEPPEL - Er is onrust ontstaan onder kraamhulpen van De Kraamvogel in Meppel. De Kraamvogel is vorig jaar overgenomen door ZiNkraamzorg in Woerden en sindskort moeten Drentse kraamhulpen in de Randstad aan het werk.

Dat melden vakbonden CNV en FNV. Zij hebben zo'n twintig klachten van medewerkers ontvangen.

Onder druk gezet

De medewerkers voelen zich onder druk gezet om in de Randstad te werken. Omdat in Drenthe momenteel te veel kraamverzorgers zijn en in de omgeving van Amsterdam te weinig, werkt het boventallige personeel in de hoofdstad en dat verblijft daar dan tijdelijk in vakantiehuisjes.
Acht dagen weg
De kraamverzorgsters zijn telkens acht dagen van huis en dat valt voor velen niet te combineren met hun thuissituatie, bijvoorbeeld vanwege de zorg voor hun kinderen. Personeelsleden voelen zich door hun werkgever gedwongen om in Amsterdam te werken. Als ze weigeren om daar aan de slag te gaan, zou er ontslag of schorsing boven hun hoofd hangen.

Niet gedwongen
ZiNkraamzorg zegt dat personeel niet gedwongen wordt om in Amsterdam te werken of te logeren en zegt de signalen van onrust niet te kennen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.