Feest bij honderdste uitreiking rode baret

SCHAARSBERGEN - Militairen die elkaar onder het bier spuiten, het hoort bij de ceremonie rond een van de meest gewilde baretten van Defensie.
De rode baret is het wereldwijde kenmerk voor luchtmobiele militairen. In Schaarsbergen werd de baret vandaag voor de honderdste keer uitgereikt en dus was het feest extra groot.
Enige plek
Schaarsbergen is de enige plek in Nederland waar je sinds 1992 de opleiding van de Luchtmobiele Brigade kunt volgen. Alle ongeveer 750 militairen van de brigade in Assen zijn in Schaarsbergen opgeleid.

Hard werken
De enige manier om het hoofddeksel te verdienen is maandenlang hard werken. Veertien nachten in het veld doorbrengen, een week helikoptertraining en vijftig uur schieten op de schietbaan, zijn een aantal onderdelen van de School Luchtmobiel. Het is volgens Defensie een van de zwaarste opleidingen van de Landmacht. En dat maakt de rode baret zo gewild.

66 militairen
De 66 militairen die het gehaald hebben, krijgen vanmorgen in Schaarsbergen een heldenonthaal. De mannen zijn een week lang op pad geweest voor hun eindoefening. Tijdens een ceremonie krijgen ze de rode baret van generaal Matthijssen van de Luchtmobiele Brigade.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl