'NAM moet monument oprichten voor Meent van der Sluis'

ASSEN - De NAM in Assen zou een monument of een standbeeld moeten oprichten ter ere van de overleden NAM-criticus Meent van der Sluis uit Assen. De NAM zou hiermee een fout uit het verleden alsnog kunnen rechtzetten.
Dat zei oud-journalist Piter Bergstra uit Gasselternijveenschemond vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata. Volgens Bergstra verdient Meent van der Sluis zo'n monument. Want de NAM heeft jarenlang deze voormalige strijder tegen de gasbevingen in het Noorden ten onrechte verguisd.

Fantast en querelant

Meent van der Sluis overleed in 2000 op 56-jarige leeftijd. Daarvoor zat hij jarenlang voor de PvdA in de Drentse Staten en trok hij als geograaf fel van leer tegen de NAM en de gaswinning. Als geograaf legde hij in de jaren tachtig al een verband tussen de aardbevingen in Drenthe en de gaswinning. Maar de NAM heeft dat jarenlang bestreden en zette Van der Sluis weg als ondeskundig, fantast en querelant.

Tragisch

Bergstra was in die jaren Statenverslaggever bij het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden, en schreef regelmatig verhalen over de strijd van Van der Sluis tegen de NAM: "Dankzij Meent is er uiteindelijk een net van seismometers in Drenthe geplaatst door het KNMI. Dat is te danken aan het voortdurende ageren van Meent tegen de NAM. En dat ageren dat kon hij ook doen, omdat hij als PvdA-Statenlid een podium had. Het is heel tragisch dat hij nu niet meemaakt, dat hij het al die tijd zeker bij het rechte eind heeft gehad."

Volgens Piter Bergstra had het de NAM vooral gesierd als ze Meent van der Sluis al hadden gerehabiliteerd, zonder dat er nu op aangedrongen wordt door anderen. "En de NAM krijgt het nu, zeker met het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, aan alle kanten om de oren."

Uit vrije wil monument aanbieden

Bergstra zou willen dat de NAM nu uit geheel vrije wil aanbiedt om een monument voor Meent op te richten. "Dat zou in Assen kunnen, in Slochteren, of misschien is de beste plek voor zo'n Meent-monument wel de gasmolecule bij Hoogezand langs de A7. Mensen die er dan voorbij rijden, die zien dan in één oogopslag een heel stuk van de geschiedenis van de gaswinning in Noord-Nederland. En ze zien bovendien dan ook een monument voor iemand die hardnekkig is en doorzet en die niet zijn oren laat hangen naar autoriteiten die altijd maar weer anders beweren."

Eerder hierover:


Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.