Kritiek op politieke bemoeienis van CdK Tichelaar

ASSEN - "Onverstandig, ongehoord en ongepast. En het laatste woord is er ook zeker niet over gezegd." Provinciale politici hebben forse kritiek op Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar, die ineens in opstand komt tegen vijftig windmolens in de Veenkoloniën.
CdK Tichelaar laat vandaag op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden optekenen dat "de wijze waarop het Rijk de Veenkoloniën opzadelt met vijftig windmolens, onaanvaardbaar is." De CdK kondigt aan stappen te ondernemen in Den Haag.

Politieke vragen

De bemoeienis van de Drentse Commissaris met dit thema leidt tot forse commotie en oogst alom kritiek en verbazing. In het Radio Drenthe-programma Cassata vellen politici van D66, ChristenUnie, VVD en SP een hard oordeel over de actie van Tichelaar. Ook op Twitter is er kritiek. Want een Commissaris hoort zich in verkiezingstijd niet te mengen in 'politiek gevoelige thema's'.

ChristenUnie en D66 overwegen politieke vragen, schriftelijk of mondeling, over de actie van Tichelaar. Lijsttrekker Tjisse Stelpstra vindt de actie van Tichelaar "niet kunnen". "Een Commissaris hoort boven de partijen te staan en wat hij nu doet is ongepast. Hij is in de politiek gedoken."

Paniek bij PvdA

D66-lijsttrekker Marianne van der Tol noemt de windmolenkwestie een verkiezingsaangelegenheid. "En ik vind het behoorlijk verkeerd en aanmatigend als je op deze manier kiezers benadert. Het is zelfs een belediging van de kiezer. Er is duidelijk paniek bij de PvdA."

Ze ziet de actie van Tichelaar bovendien als "een motie van wantrouwen richting z'n eigen gedeputeerde Rein Munniksma. Die is al tijden bezig met dit dossier, en ineens deugt er niets van."

Tichelaar lijstduwer PvdA?

VVD-Statenlid Willemien Meeuwissen is stomverbaasd: "Het lijkt erop alsof hij zich als een soort lijstduwer van de PvdA meent te moeten manifesteren," aldus Meeuwissen. De VVD overlegt nog of de partij hierop actie neemt.

De SP vindt de actie van Tichelaar "onbegrijpelijk". Volgens SP-Statenlid Ko Vester zal deze kwestie op 2 maart zeker in het presidium besproken worden, waarin alle Statenfractievoorzitters en de Commissaris van de Koning zitting hebben.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl