'In de Pimpelaer zijn huwelijken gesloten en vriendschappen ontstaan'

ASSEN - Het pand staat er verlaten bij, niets doet meer denken aan de gloriedagen toen Assenaren in rijen dik voor de deur stonden om naar binnen te kunnen.

Omringd door hekken is het klaar voor de sloop. Op de plek waar café de Pimpelaer nu staat komt een appartementencomplex. Voormalig eigenaar Appie Bruins bestierde negentien jaar lang met zijn vrouw Annemarie het café, samen nemen ze nog één keer een kijkje in hun Pimpelaer.
'Het doet toch wel een beetje pijn'
In het pand doet nog maar weinig denken aan een bruisend café. Op de plek waar ooit de ronde bar stond, liggen wat verfrommelde bierfiltjes op de grond. Gearmd kijkt het horeca-echtpaar rond.
"Ja het doet toch wel een beetje pijn, ja. Het is bijzonder om te zien. Je hebt hier met zulke leuke mensen gezeten, het is echt een stuk van ons leven geweest. Zes dagen in de week was dit ons thuis", vertelt Bruins.
'Hier zijn huwelijken ontstaan'
"Rijen dik stonden ze hier voor de deur tijdens het Kerstvolleybaltoernooi. We zeiden toen tegen de mensen in de rij: jullie kunnen ook naar een andere kroeg in Assen. Maar ze wilden allemaal hier naar binnen", glimlacht Annemarie Bruins.
De kroeg was een broedplaats voor lange vriendschappen en er zijn zelfs huwelijken ontstaan. De Pimpelaer was een soort van dorpskroeg in de stad Assen. Appie Bruins blikt tevreden terug: "Het gaf altijd een goed gevoel om de mensen te vermaken. Als je dan achter de bar staat en ziet dat iedereen het naar zijn zin heeft, geweldig."
Stukje Pimpelaer thuis
Thuis aan de keukentafel halen Appie en Annemarie nog regelmatig herinneringen op aan de goede oude tijd. Tijdens het bekijken van foto's komt de ene anekdote na de andere naar boven.
"De bluesnacht was altijd geweldig. We hadden altijd dezelfde band en die namen dan twee gastartiesten mee. Bij ons bleven de deuren dan altijd net even wat langer open dan bij anderen, we stonden hier na vier uur nog in het café", vertelt Bruins.

In het huis van het echtpaar zijn het niet alleen foto's die de herinnering aan de Pimpelaer in leven houden. Appie en Annemarie hebben de oude vloer uit het café gehaald, opgeknapt en in hun huis gelegd.

"Heel veel mensen vroegen of ze de vloer mochten hebben, toen zei ik tegen Appie dat het toch wel heel mooi zou zijn als hij bij ons in huis zou komen te liggen", aldus Annemarie Bruins.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan
Appie deed het café tweeënhalf jaar geleden van de hand. Hij vond het na ruim negentien jaar nachtwerk in de Pimpelaer wel mooi geweest, ook zijn leeftijd speelde een rol bij deze beslissing.

Maar het thuiszitten viel Appie zwaar: "Het viel me toch wat zwaarder dan gedacht, toen ik opeens thuis kwam te zitten. Ik ben niet een persoon die achter een computer kruipt."

Bruins besluit om toch weer een café te openen in Assen, kleinschaliger en voor vier dagen in de week. Hij ziet het als een soort van hobby, zonder al te veel verplichtingen.
"Ik wilde graag weer mensen vermaken, dus zolang als het kan en leuk blijft sta ik hier nog achter de tap", vertelt Bruins terwijl hij leunt tegen de bar van zijn café de Pimp.
Appie Bruins hoeft in zijn nieuwe café ook de Pimpelaer niet uit het oog te verliezen, in de hoek staat namelijk een maquette van zijn voormalige café. De plek waar hij altijd mooie herinneringen aan zal houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl