Oud-woordvoerder NAM: Geen persoonlijke excuses voor weduwe NAM-criticus

ASSEN - "Ik heb het nogal op de persoon gespeeld en dat hoor je niet te doen bij een zakelijk conflict. Het is nooit mijn bedoeling geweest", zegt oud-woordvoerder van de NAM Frank Duut.
Duut was na het zien van het interview met de weduwe van Meent van der Sluis bewust geworden van de impact van zijn woorden op het gezinsleven van de NAM-criticus. "Het is pijnlijk en ik moet dat rechtzetten", zegt Duut tegen RTV Drenthe.

Mail aan RTV Drenthe

Duut stuurde afgelopen weekend een mail naar verslaggever Margriet Benak van RTV Drenthe met daarin een reactie op de uitzending over Van der Sluis. "Ik heb daar, vooral ten opzichte van de familie Van der Sluis, oprecht spijt van", mailde hij over zijn bewoordingen van 1986.


Don Quichot

Van der Sluis legde na de eerste aardbeving in 1986 al een verband tussen de beving en de gaswinning. Maar hij werd niet serieus genomen door de NAM. "Alle waarschuwingen van Meent zijn als fabeltjes en onzin afgedaan. Hij werd als Don Quichot of aardrijkskundeleraartje weggezet", zegt zijn weduwe Trijni van der Sluis. Duut zag de weduwe op televisie en vond dat hij hierop moest reageren. "Mevrouw Van der Sluis raakte mij", vertelt Duut.

Niet om de inhoud

"Van der Sluis had een rapport geschreven, waarin stond hoe het zat met de bodemdaling. Dat lag anders. Ik reageerde niet op de inhoud van het rapport, ik ging in op zijn persoon", bekent Duut. Volgens de oud-woordvoerder van de NAM was het rapport en de kritiek van Van der Sluis geen agendapunt bij de producent van aardgas. "Hij had een heel rapport geschreven met afwijkende opvattingen. Daar stoorden we ons aan. Ik vond het achteraf niet professioneel, het was niet goed. De hele discussie ging erover of hij deskundig genoeg was en ging niet om de inhoud", zegt Duut over zijn woorden van 1986.

Niet persoonlijk

Ondanks dat Duut nu heeft gezien wat voor impact het heeft gehad op het hele gezin Van der Sluis, wil hij geen persoonlijke excuses maken aan het gezin. "Het is niet mijn bedoeling om het helemaal op te blazen. Ik wil er verder geen gedoe van maken. Als er veel behoefte is, ben ik groot genoeg het wel te doen. Ik wil het achter me laten nu. Ik ben al jaren weg bij de NAM", aldus Duut.

Lijsttrekker

Duut is momenteel lijsttrekker voor 50PLUS voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hij zegt dat dit niets te maken heeft met zijn reactie nu: "De wereld had niets van mij gehoord als de uitzending over mevrouw Van der Sluis er niet was geweest. Dat was de enige aanleiding, daarom wil ik het niet groter maken dan het is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl