Karsten Kroon: Ik ben zo blij dat ik gestopt ben met wielrennen

WIELRENNEN - Karsten Kroon (39) is tegenwoordig wielercommentator bij Eurosport. Vorig jaar oktober hing hij na een profcarrière van zestien jaar z'n fiets aan de wilgen. Een beslissing waar hij lang tegenaan heeft zitten hikken, maar nu de kogel door de kerk is heeft hij nog geen seconde spijt.
'Ik heb m'n hele leven lang gesport. Ik ben 16 jaar beroepswielrenner geweest. Het was m'n leven Ik denk dat voor ieder mens verandering moeilijk is, dus ook voor mij. En ik zal niet zeggen dat ik er slapeloze nachten van heb gehad, maar het was een moeilijke beslissing. Er waren nog opties om verder te gaan, maar dat was niet verstandig geweest'.

Nieuwe baan

Kroon heeft vooralsnog als commentator zo'n 60 tot 80 koersdagen in z'n agenda staan. Ook heeft hij afgelopen week gesolliciteerd als consultant bij fietsonderdelen fabrikant Shimano. Om fit te blijven richt hij zich nu op de triathlon.

'Ik heb 39 botten gebroken'

Zijn 16-jarige profcarrière heeft z'n tol geëist. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek is hij er niet zonder kleerscheuren afgekomen. Zelf vindt hij dat hij nog van geluk mag spreken;
'Ik heb een paar close calls gehad. Ik heb wel pijntjes. Ik heb ongeveer 39 botten gebroken. Ik heb platen in m'n lichaam. Het is niet heel erg, maar ik voel het altijd wel'.

José Been

Commentaar geven bij Eurosport doet Kroon samen met José Been. Zij doet dit werk al twee jaar en komt net als Kroon ook uit Dalen. Samen zaten ze op de middelbare school in Coevorden. En Been kreeg in het verleden nog Engels van de vader van Kroon.

Commentator

Been; 'Ik zag Kroon in de Avondetappe bij Mart Smeets en daar was hij niet bepaald op z'n mondje gevallen. Hij kon De Mart goed van repliek dienen'. 'Karsten is een makkelijke prater. Hij ziet ook bepaalde dingen in de koers heel goed; aan de vorm van het peloton ziet hij waar de wind vandaan komt en ook vertelt hij met wat voor versnellingen de renners rijden. Dat is leuke informatie om met het publiek te delen'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl