Schade aan zandsculpturen opgenomen; gletsjer dreigt in te storten

ZUIDLAREN - De schade aan de zandsculpturen in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren is opgenomen. De NAM is inmiddels aansprakelijk gesteld.
"Experts van Centrum Veilig Wonen (CVW) hebben vastgesteld dat dit niet anders is dan bevingschade door gaswinning van de NAM. Zuidlaren trilt niet zomaar," zegt John Franke, directeur van de Prins Bernhardhoeve.

Franke maakt zich zorgen. Met name om de grootste sculptuur, de gletsjer.

"Als je naar boven kijkt zie je van links naar rechts een hele breuklijn lopen. Het lijkt erop dat de bovenkant van de gletsjer losstaat van de onderkant," zegt expert Huib Joor.

Instortgevaar

Hij heeft vastgesteld dat zestig procent van de kunstwerken schade heeft opgelopen. Het meeste is wel te herstellen, maar de gletsjer kan instorten door de schade volgens Joor.

John Franke heeft de NAM aansprakelijk gesteld, maar heeft niet veel vertrouwen in een snelle afhandeling: "Men begint over contourlijnen waarbinnen schades in behandeling worden genomen en Zuidlaren valt niet binnen die contourlijnen."

De contourlijnen van de NAM geven het gebied aan waarbinnen mensen schadeclaims kunnen indienen.

Meer schades in de buurt

Er is niet alleen schade aan de zandsculpturen, ook molenmuseum De Wachter en de bibliotheek hebben schade opgelopen. Gemeentebelangen Tynaarlo heeft vragen gesteld en is van mening dat de contourlijnen uitgebreid moeten worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl