'Midden-Drenthe duurder uit bij re-integratie'

Vanavond een bijeenkomst in het gemeentehuis van Midden-Drenthe
Vanavond een bijeenkomst in het gemeentehuis van Midden-Drenthe
BEILEN - De gemeente Midden-Drenthe is niet strenger voor mensen in de bijstand dan vergelijkbare gemeenten. Dat schrijft adviesbureau Necker van Naem in een nieuw onderzoeksrapport.
Via RTV Drenthe kwam vorig jaar in het nieuws dat uitkeringsgerechtigden vonden dat ze onterecht op hun bijstand waren gekort en dat er een groot aantal rechtszaken liep tegen de gemeente.

Meer geld kwijt
Uit onderzoek van Necker van Naem bleek dat Midden-Drenthe onvoldoende transparant werkt en dat de uitvoering van het beleid moeilijk te controleren is. Het bureau kwam met aanbevelingen en momenteel is de gemeente bezig om de verslaglegging te verbeteren.
In dit tweede rapport van Necker van Naem staat dat in Midden-Drenthe gemiddeld minder mensen vanuit de bijstand aan het werk gaan, dan in andere Drentse gemeenten. Tegelijkertijd geeft Midden-Drenthe wel meer geld uit aan het begeleiden van mensen naar werk.

Informele oplossingen

Midden-Drenthe heeft relatief een hoog aantal ingetrokken bezwaarschriften. Het onderzoeksbureau vermoedt dat Midden-Drenthe veel moeite doet om conflicten informeel op te lossen, waardoor de bezwaarschriften worden ingetrokken.

Een analyse van de hoeveelheid klachten die gegrond zijn kan Necker van Naem niet maken, omdat de registratie bij de gemeente Midden-Drenthe onvoldoende wordt bijgehouden.

Meer beroepsprocedures

In Midden-Drenthe zijn relatief meer beroepsprocedures en de meeste hiervan worden door de rechter ongegrond verklaard. Het onderzoeksbureau concludeert verder dat de gemeente niet vaker of minder vaak in het gelijk wordt gesteld dan vergelijkbare gemeenten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl